Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

ČLANKI

"The Constitutional Relationship Between The Ministry Of Justice And The Judiciary And A Short Overview Of Recent Developments In The Area Of Court Management In The Republic Of Slovenia"

 

Zoran Skubic, Ministrstvo za pravosodje RS, Direktorat za pravosodno upravo

 

 

V prvem delu članka avtor podrobno razčleni razmerje med sodno in pravosodno upravo v Republiki Sloveniji najprej skozi prizmo ustavnih določb in določb področnih zakonov, pri čemer prikaže tudi elemente zgodovinskega razvoja teh temeljnih postulatov pravne države pri nas. Posebej se posveti vlogi različnih akterjev sodne uprave ter prikaže pomen in položaj Sodnega sveta kot državnega organa sui generis. V drugem delu pa se posveti zgodovinskemu aspektu organizacije sodišč in sodne uprave na področju sedanje Republike Slovenije, ter se dotakne ključnih reform v tem okviru v letih 1976, 1994 in končno 2009. Prikaže prispevek zadnje reforme mreže sodišč, ki jo je s seboj prinesel Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o sodiščih (Uradni list RS, št. 96/09), ki je pričel veljati s 1. 1. 2010, k večji učinkovitosti in optimizaciji poslovanja sodišč in preko tega k krepitvi operativne vloge sodne uprave in njenega razmerja s pravosodno upravo.

 

Članek je bil izvirno objavljen v angleškem jeziku decembra 2011 v 7. številki International Journal for Court Administration, ki ga izdaja International Association For Court Administration (IACA; http://www.iaca.ws).

 

V priloženi spletni povezavi do elektronske verzije zbornika se članek avtorja nahaja na straneh 17 do 34. Stališča avtorja v članku so njegova lastna in ne odražajo nujno stališč organizacije, kjer je zaposlen.

 

Link do članka: http://data.memberclicks.com/site/iaca/IJCA-SeventhIssue-Vol4No1.pdf