Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

ZPKZ Dob - usposabljanje za NPK dietni kuhar

Zavod za prestajanje kazni zapora Dob je v sklopu izobraževanja, ki ga v okviru operacije "Razvoj delovnih kompetenc zaprtih oseb" sofinancirata Evropska unija in Republika Slovenija, izvedel usposabljanje za pridobitev Nacionalne poklicne kvalifikacije dietni kuhar in izvedbo certificiranja NPK.
 
Usposabljanje je potekalo od 4. decembra do 20. decembra 2017. Obsegalo je 16 ur teoretičnega in praktičnega dela ter izvedbo preverjanja znanja, katerega so obsojenci opravljali 25. januarja 2018. 5 obsojencev je uspešno zaključilo usposabljanje in pridobilo certifikat.
 
Osvojili so naslednja znanja in spretnosti:
- samostojno načrtovati, pripraviti in kontrolirati lastno delo in delo drugih, skladno s standardi kakovosti dela pri pripravi dietnih jedi,
- odgovorno in ekonomično uporabljati surovine, naprave, energijo in čas pri delu,
- vzdrževati osebno higieno in higieno delovnega okolja, varovati lastno zdravje in okolje, odgovorno skrbeti za izvajanje predpisov sistema HACCP ter zagotavljati kakovost v celotnem postopku priprave dietnih jedi,
- pri svojem delu samostojno komunicirati s sodelavci in z dobavitelji,
- sestavljati jedilnike za diete, v sodelovanju z odgovorno osebo, ob upoštevanju normativov in pravil stroke,
- samostojno pripravljati dietne jedi in napitke, na podlagi receptov z uporabo postopkov mehanske in toplotne obdelave živil ter dopolnitvenih kuharskih postopkov, skladno z dietnimi in kulinaričnimi zahtevami,
- samostojno servirati in deliti dietno hrano in napitke, ob upoštevanju normativov in standardov kakovosti, vezanih na razdeljevanje hrane.

 

Praktični del usposabljanja je potekal v prostorih šole, teoretični del pa v zavodski kuhinji.