Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

ZPKZ Dob - usposabljanje za NPK pomočnik kuharja

Zavod za prestajanje kazni zapora Dob je v sklopu izobraževanja, ki ga v okviru operacije "Razvoj delovnih kompetenc zaprtih oseb" sofinancirata Evropska unija in Republika Slovenija, izvedel usposabljanje za pridobitev Nacionalne poklicne kvalifikacije pomočnik kuharja in izvedbo certificiranja NPK.
 
Usposabljanje je potekalo od 7. maja do 21. junija 2018. Obsegalo je 53 ur teoretičnega in praktičnega dela ter izvedbo preverjanja znanja, ki so ga obsojenci opravljali 10. in 12. julija. V usposabljanje je bilo vključenih 15 obsojencev, od tega jih je 13 usposabljanje uspešno zaključilo. Na izpit je pristopilo 12 obsojencev, ki so vsi uspešno pridobili certifikat. Teoretični del usposabljanja je potekal v prostorih šole, praktični del pa v zavodski kuhinji.
 
Osvojili so naslednja znanja in spretnosti: načrtovati, pripraviti in kontrolirati lastno delo skladno s standardi kakovosti dela v gostinstvu, odgovorno in ekonomično uporabljati surovine, naprave, energijo ter čas pri delu, vzdrževati osebno higieno in higieno delovnega okolja ter odgovorno skrbeti za izvajanje predpisov sistema HACCP v okviru svojih pristojnosti, pri svojem delu samostojno komunicirati z nadrejenim in s sodelavci ter gosti, sodelovati pri pripravi živil in pripomočkov ob upoštevanju navodil nadrejenega, pripravljati enostavne jedi s samostojnim izvajanjem kuharskih postopkov mehanske in toplotne obdelave živil ter dopolnitvenih kuharskih postopkov na podlagi navodil nadrejenega, sodelovati v skupini pri pripravi zahtevnejših jedi ob upoštevanju navodil nadrejenega, sodelovati pri izdelavi porcij tako, da pri delu upošteva navodila nadrejenega ter skrbeti za ustrezno shranjevanje živil in neuporabljenih jedi ob upoštevanju predpisov sistema HACCP in navodil nadrejenega.

 

Seznam jedi, ki so jih pripravljali na izpitu, je bil pester: mehiška solata s pečenim puranom; makaronovo meso, zeljna solata; cvetačna juha, biskvitna rulada s smetano; telečja rižota, liptavski sir; ljubljanska obara, ajdovi žganci; puranji zrezki v omaki, zdrobovi ocvrtki; telečji paprikaš, pire krompir; solata iz bučk, fete in mete ter gratinirane sirove palačinke; kotleti z gorčično omako, dušen riž; čebulna juha, kokosove kocke; grahova kremna juha, ajdova kaša z gobami ter kraljevski krompir in dušeno sladko zelje.