Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

DUHOVNA OSKRBA

DUHOVNA OSKRBA

Koordinacija in izvajanje duhovne oskrbe zaprtih oseb se v zavodih za prestajanje kazni zapora zagotavlja z namenom spoštovanja, zagotavljanja in izvajanja pravice do veroizpovedi zaprtih. Izvajanje duhovne oskrbe poteka v skladu z mednarodnimi dokumenti s področja človekovih pravic in izvrševanja kazenskih sankcij.

 

Glavne naloge koordinacije duhovne oskrbe zaprtih oseb so obveščanje zaprtih oseb o možnostih duhovne oskrbe, opravljanje osebnih razgovorov, ki so vezani na potrebe zaprtih oseb in koordinacija z verskimi skupnostmi in zavodi za prestajanje kazni zapora za izvedbo duhovne oskrbe.

 

Zaprtim osebam, ki ne pripadajo nobeni verski skupnosti ali ne želijo prakticirati nobene veroizpovedi, se verska oskrba ne zagotavlja. Željo zaprte osebe je potrebno v polnosti spoštovati, bodisi da si želi srečati s predstavnikom verske skupnosti bodisi da si tega ne želi. Nobene omejitve ali pritiska pri izvrševanju veroizpovedi se ne sme dopustiti, niti dovoliti spodbujanja v obliki posebnih privilegijev.

 

Verski predstavniki, ki oskrbujejo zaprte osebe morajo poznati in upoštevati pravila in odredbe o izvajanju pravil v instituciji, kamor vstopajo. V primeru nastopa izrednih razmer, ko je pravica do izvrševanja verskega prepričanja omejena, je poglavitno načelo, ki se spoštuje tudi pri koordinaciji duhovne oskrbe, uravnoteženost med varnostjo, zaščito, zagotavljanjem sredstev, upoštevanjem duševnega zdravja in pravico do izvrševanja verskega prepričanja.


Koordinacijo duhovne oskrbe vodi:

Robert Friškovec

 

Generalni urad
Koordinacija za duhovno oskrbo
Jesenkova 3
1000 Ljubljana

 

T: (01) 300 5681

F: (01) 300 5620
E: gp.ursiks(at)gov.si